Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rekrytering vid Lunds universitet

Här hittar du information och stöd i processen att rekrytera nya medarbetare till Lunds universitet.

Olika rekryteringar sker på olika lagliga grunder och har olika regelverk och policys att förhålla sig till. Gemensamt för alla rekryteringar vid universitetet är dock att vi ska arbeta strategiskt för att attrahera och behålla engagerade och entusiastiska medarbetare såväl nationellt som internationellt.

Universitetets personalbehov ska planeras såväl kort- som långsiktigt och att verksamhetens kompetensbehov, uttryckt i en kravprofil, ska vara vägledande i hela rekryteringsarbetet. Rekryteringsprocessen ska dokumenteras väl, präglas av professionalism och följa de lagar och regler som gäller.

Rekryteringsprocesser för olika anställningar

Vid Lunds universitet finns framtagna rekryteringsprocesser för olika anställningsformer. Syftet med processerna är att säkerställa välgrundade, effektiva och kvalitetssäkrade rekryteringar samt att ge praktisk vägledning till de lagar och förordningar som Lunds universitet som statlig myndighet har att förhålla sig till. 

Vid Lunds universitet används kompetensbaserad rekryteringsmetod genom hela rekryteringsprocessen. Metoden används för att tydligt definiera vilka kompetenser och kunskaper som behövs för en viss anställning och för att ta reda på vilken kandidat som bäst matchar dessa kunskaper och kompetenser.

Rekrytering av postdoktor

En postdoktoranställning är en meriteringsanställning som främst är inriktad på forskning. Anställningen är ett inledande steg i den akademiska karriären och regleras i ett centralt kollektivavtal, postdoktoravtalet.

Läs mer om att rekrytera postdoktorer

Rekrytering av doktorander

Till skillnad från andra rekryteringar rekryteras en doktorand först och främst till en utbildningsplats. Även om de flesta doktorander sedan anställs ser processer och regelverk delvis annorlunda ut än för andra anställningar. 

Läs mer om att rekrytera doktorander

Rekrytering av teknisk/administrativ personal (TA) och forskande medarbetare

En TA- eller forskaranställning har huvudsakligen som arbetsuppgift att stötta verksamheten i tekniska, administrativa eller forskande arbetsuppgifter. Dessa anställningar regleras huvudsakligen enligt LAS och anställningen kan vara visstid eller tills vidare. 

Läs mer om att rekrytera TA-personal och forskare

Rekrytering av amanuens och studentmedarbetare

Dessa anställningar är huvudsakligen till för att ge studenter möjlighet att, under sin studietid pröva arbete inom sitt studieområde eller inom akademin. Dessa anställningar är visstidsanställningar och regleras enligt högskoleförordningen och enligt särskilt avtal.

Läs mer om att rekrytera amanuenser och studentmedarbetare

Rekrytera genom lärarförslagsnämnd

De huvudsakliga rekryteringar som görs via lärarförslagsnämnd är biträdande universitetslektor, universitetslektor eller professor. Gemensamt för dessa är att deras anställning är att rekrytering sker via lärarförslagsnämnd och att de regleras via högskoleförordningen

Läs mer om att rekrytera genom lärarförslagsnämnd

Kontakt

För att få stöd i rekryteringsprocessen kontaktar du i första hand ditt närmaste HR-stöd på institution/avdelning eller fakultet/motsvarande.

Via sektionen HR:s ärendehanteringssystem går det också att, utifrån din roll i HR-arbetet, ställa frågor till sektionen HR. Ärendehanteringssystemet nås via högerspalten på sidan nedan:

Hitta rätt HR-stöd och information


Ditt HR-stöd

HR-stödet ser olika ut vid olika delar av universitetet vilket innebär att HR-stödet kan sitta på avdelningsnivå, institutionsnivå eller kanslinivå.

Om du inte vet vem ditt närmaste HR-stöd är, kontakta HR-ansvarig vid ditt kansli/motsvarande.