Hantering av mikrobiologiska risker
Här kan du som chef läsa mer om hantering av mikrobiologiska risker i verksamheten.
Hanteringen av de mikrobiologiska riskerna kan delas upp i tre steg:
Identifiering av risker
Smittämnet:
- Hur sjukdomsbildande?
- Vilka smittvägar förekommer?
- Vilken infektionsdos krävs?
- Finns förebyggande eller botande åtgärder?
- Vilka desinfektionsmetoder finns?
Valda metoder:
- Vilka volymer och koncentrationer hanteras?
- Aerosolproduktion?
- Processer med tryck?
- Stickande eller skärande föremål?
- Djurförsök?
Personalen:
- Finns tillräckliga kunskaper?
- Erfordras kompetensbevis?
- Förekommer inverkande hälsofaktorer (graviditet, försvagat immunförsvar etc)?
Riskbedömningsblanketter
Ladda ner nedanstående riskbedömningsblanketter på sidan HR-blanketter och mallar:
- BARA (för arbete med mikrobiologiska agens som inte är genmodifierade)
- HUMRA (för arbete med blod och humant provmaterial som inte är genmodifierat)
Utvärdering av risker
Gå igenom den inhämtade informationen och gör en utvärdering. Särskilt riskfyllda arbeten, till exempel på skyddsnivå 3 och 4 samt vid djurverksamhet, kräver särskild tillsyn och kan behöva utvärderas av en tredje oberoende part bestående av en expertpanel, exempelvis en biosäkerhetskommitté. I detta skede kan en riskmatris vara användbar.
Förebyggande åtgärder
Gör en slutgiltig bedömning och avgör lämplig skyddsnivå. Är riskerna med det biologiska materialet och de tillämpade arbetsrutinerna förenliga med den valda skyddsnivån? Har laborerande personal tillräckligt skydd för att undvika att utsättas för laboratorieöverförd infektion eller behövs ytterligare skyddsåtgärder utöver vald skyddsnivå?
Kontakt
Anikó Wendler
Bio- och kemikaliesäkerhetssamordnare
+46 46 222 71 05
aniko [dot] wendler [at] bygg [dot] lu [dot] se