Anpassning och rehabilitering vid riskbruk och skadligt bruk
Rutin för chefer med ansvar för anställdas arbetsmiljö
På denna sida finns information om anpassnings- och rehabiliteringsprocessen vid riskbruk och skadligt bruk.
Innehåll på sidan:
- Anpassnings- och rehabiliteringsprocessen vid skadligt bruk
- Om din anställda inte vill medverka i anpassning och rehabilitering
Anpassnings- och rehabiliteringsprocessen vid skadligt bruk
Anpassnings- och rehabiliteringsprocessen vid skadligt bruk innehåller
- rådgivning,
- medicinsk bedömning/utredning,
- återrapportering,
- behandling,
- uppföljning.
Du som ansvarig chef påbörjar arbetet med anpassning och rehabilitering genom samtal med din anställda i ett anpassnings- och rehabiliteringssamtal. Du informerar tidigt och kontinuerligt om rätten att ha med fackligt ombud vid möten.
Relaterad information: Anpassnings- och rehabiliteringsprocessen.
Det finns flera olika möjligheter till behandling med stöd av Företagshälsovården, via den offentliga hälso- och sjukvården, via socialtjänsten i kommunen eller via upphandlad leverantör.
Du ansvarar för att dokumentation sker löpande i Adato.
Läs mer i avsnittet om dokumentation.
Vid bruk av andra droger än alkohol
All hantering av olagliga droger och användning av droger som inte är medicinskt motiverad är straffbar i sig. Det skadar också ditt och universitetets förtroende för din anställda.
Lunds universitet tar som huvudregel inte ansvar för anpassning och rehabilitering vid otillåten och olaglig hantering och användning av droger. En bedömning måste ske i varje enskilt fall.
När du som chef får kännedom om otillåten och olaglig hantering och användning av droger hos någon av dina anställda ska du kontakta din HR-partner för vägledning. Du och din HR-partner får stöd från sektionen HR och Företagshälsovården.
Vid andra former av skadligt bruk
Riskbruk och skadligt bruk kan också handla om shopping, sex, sociala medier, överdriven träning och andra beroendeframkallande aktiviteter som får negativa konsekvenser för hälsa, relationer, ekonomi, eller arbete.
Du som chef behöver agera på det som påverkar arbetet eller när du är orolig för en anställds hälsa. Du kan ta stöd av verktygen i anpassnings- och rehabiliteringsprocessen, till exempel genom att
- kalla till omtankesamtal vid signaler på ohälsa,
- ta fram en anpassnings-/rehabiliteringsplan,
- uppmana din anställda till kontakt med den offentliga hälso- och sjukvården eller socialtjänsten i kommunen.
Om din anställda inte vill medverka i anpassning och rehabilitering
Om din anställda inte vill vara med i anpassnings- och rehabiliteringsinsatser trots att Företagshälsovården eller någon upphandlad leverantör har rekommenderat dem, fortsätter du som chef med regelbundna uppföljningssamtal med din anställda. Uppföljningssamtalen har du så länge du känner oro för din anställda.
Arbeta parallellt med anpassning och rehabilitering och eventuell misskötsamhet
Om riskbruket eller det skadliga bruket leder till att din anställda inte kan göra sitt jobb som man normalt kan förvänta sig, och/eller om det påverkar andra anställdas arbete negativt, ska du starta en misskötsamhetsprocess parallellt. I den processen är du tydlig och konkret med vad det är som inte fungerar och har medvetandegörande samtal.
En viktig del i det är att tala om att om din anställda fortsätter missköta sig, leder det till arbetsrättsliga konsekvenser, vilket i värsta fall kan vara att anställningen avslutas.
Ta fram en handlingsplan med målsättningar där du tydliggör vad du och din anställda ska göra för att hen ska nå målsättningarna och därmed trygga anställningen.
Kontakt
Kontakta din HR-partner på fakultetsnivå/motsvarande. Din HR-partner kan i sin tur få vägledning från sektionen HR via sektionen HR:s ärendehanteringssystem.