Avsluta anpassning och rehabilitering
Du som chef avslutar arbetet med anpassning och rehabilitering genom att du och den anställda har ett möte där ni går igenom ärendets dokumentation. Här hittar du stöd i vad du ska göra.
De allra flesta anpassnings- och rehabiliteringsprocesser avslutas med att den anställda återgår till sitt ordinarie arbete, med eller utan anpassningar. Anpassnings- och rehabiliteringsarbetet ska då avslutas.
Det här ska du som chef göra om det finns anledning att tro att den anställda inte kan återgå till sitt ordinarie arbete
Om det finns anledning att tro att den anställda efter genomförd anpassning och rehabilitering inte kan återgå till sitt ordinarie arbete alls, eller med full sysselsättningsgrad, behöver du försäkra dig om att anpassnings- och rehabiliteringsåtgärderna har uttömts på arbetsplatsen och att dokumentation finns i ärendet för att kunna göra en sammantagen bedömning av arbetsförmågan. Dokumentationen består oftast av medicinska underlag för bedömning av arbetsförmåga, en sammanställning över vilka anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder ni har vidtagit, vilka resultat ni kommit fram till samt din och den anställdas bild av vilka arbetsuppgifter som kan eller inte kan utföras.
Du som chef ska kalla den anställda till ett möte för att avsluta anpassnings- och rehabiliteringsarbetet gentemot ordinarie arbete. Om flera aktörer har medverkat i anpassnings- och rehabiliteringsarbetet kan det vara lämpligt att de bjuds med till mötet. Vid detta möte går ni gemensamt igenom dokumentationen och arbetsgivarens sammantagna bedömning av arbetsförmågan i ordinarie arbete.
Du som chef ansvarar för att med stöd av din HR-partner undersöka möjligheten till förflyttning inom arbetsskyldigheten inom den egna institutionen/fakulteten/motsvarande.
Om det inte går att hitta en lösning inom arbetsskyldigheten på institutions- eller fakultetsnivå ska du som chef tillsammans med din HR-partner gå igenom samtliga lediga anställningar vid Lunds universitet för en eventuell omplacering. Bevakning av lediga anställningar pågår i två veckor. Din HR-partner får råd och stöd från sektionen HR i detta arbete. Gör en inventering av vilka vakanta arbeten som finns, även utanför arbetsskyldigheten, och matcha dessa mot den anställdas kompetenser och förutsättningar. Erbjudande om annat arbete ska vara skäligt, rimligt och realiserbart både för verksamheten och den anställda. En viss anpassning av arbetet kan även bli aktuellt efter omplacering till annat arbete på Lunds universitet.
I Kompetensportalen finns kursen "Omställning och arbetsbrist för HR och chefer". Där finns mer information om omställning på grund av sjukdom. I avsnittet "Hjälp och stödmaterial" finns bland annat mallar för avslut av anpassnings- och rehabiliteringsarbete och frågeställningar vid beställning av arbetsförmågebedömning.
Kontakt
Kontakta din närmaste HR-funktion på fakultetsnivå/motsvarande.
Via sektionen HR:s ärendehanteringssystem går det också att, utifrån din roll i HR-arbetet, ställa frågor till sektionen HR inom olika områden.
Ärendehanteringssystemet nås via högerspalten på denna sida.
Företagshälsovården
Ta i första hand hjälp av din HR-partner. Företagshälsovården finns dock också tillgänglig för råd och stöd.
Företagshälsovården
+46 46 222 32 80
Företagshälsovården