Steg 2: Kravprofil och annonsering
Process för chefer
På denna sida finns stöd och information för chefer, om steg 2 i rekryteringsprocessen för postdoktorer.
Innehåll på sidan:
Kravprofil
Nästa steg i rekryteringsprocessen är att den rekryterande verksamheten tar fram en kravprofil som underlag till utannonseringen. Kravprofilen ska grundas på behovsanalysen och universitets kravprofilsmall ska alltid användas.
Kravprofilen ska innehålla tydlig information om
- verksamheten som den anställde ska befinna sig i
- arbetsuppgifter som den anställde ska utföra
- ansvarsområden som den anställde ska ha
- kvalifikationskrav och meriter avseende utbildning, erfarenhet, kunskap och kompetenser hos den anställde.
- behörighetskrav/bedömningsgrunder för postdoktorer
Överväg om det finns fler än rekryteringsgruppen som ska delta i kravprofilsarbetet. Här kan det vara bra att få input från exempelvis nuvarande postdoktorer, kollegor eller andra som är berörda av anställningen.
Ladda ner mall för kravprofil på HR-webbens sida Blanketter och mallar, avsnittet Rekrytering
Annonsera – informera om ledig anställning
Det utlysta annonsen är vägledande genom hela rekryteringsprocessen och det är utifrån annonsen som valet av kandidat ska motiveras och eventuell överklagan kommer mätas. Det är därför viktigt att tydligt definiera vilka kvalifikationskrav som kandidaternas kompetens kommer mätas mot. För att undvika risken för diskriminering är det även viktigt att tänka igenom om kraven är sakligt motiverade utifrån arbetsuppgifterna.
Annonsen ska baseras på kravprofilen och ska utformas på ett tydligt och mätbart sätt. En välskriven och tydlig annons ökar chansen att få in ”rätt” kandidater samt ett hanterbart sökfält.
Annonsen ska alltid
- annonseras på universitetets och Arbetsförmedlingens hemsida,
- annonseras minst 2 veckor,
- annonseras på svenska,
- annonseras på engelska via Euraxess.
Annonsen skapas i rekryteringssystemet av HR-stödet i samråd med rekryterande chef. HR-stödet ansvarar för att utlysningen följer universitetets mallar och regelverk samt att den är skriven på ett sätt som tilltalar de sökande.
Urvalsfrågor
I rekryteringssystemet finns möjlighet att använda urvalsfrågor vilket kan underlätta arbetet med urval i senare skede. Där finns även exempel på färdiga annonser som kan vara bra att utgå ifrån. Kontakta ditt HR-stöd för att få hjälp med urvalsfrågor, utformning av annons samt vilka informationskanaler som kan vara lämpliga.
Informationskanaler
När utlysningen är färdigställd är det viktigt att fundera över hur den ska spridas. Vilken är målgruppen och hur och var når man den bäst?
Flera utlysningskanaler kan nås via rekryteringssystemet, övriga kanaler ska användas via universitetets upphandlade annonsförmedlare.
Läs mer om informationskanaler som kan vara lämpliga på sidan om annonseringstjänster (se länk nedan), eller kontakta ditt HR-stöd för ytterligare rådgivning.
Gå direkt till nästa steg i processen: Steg 3: Urval | HR-webben
Kontakt
För att få stöd i rekryteringsprocessen kontaktar du i första hand ditt närmaste HR-stöd på institution/avdelning eller fakultet/motsvarande.
Via sektionen HR:s ärendehanteringssystem går det också att, utifrån din roll i HR-arbetet, ställa frågor till sektionen HR. Ärendehanteringssystemet nås via högerspalten på sidan nedan:
Hitta rätt HR-stöd och information
Ditt HR-stöd
HR-stödet ser olika ut vid olika delar av universitetet vilket innebär att HR-stödet kan sitta på avdelningsnivå, institutionsnivå eller kanslinivå.
Om du inte vet vem ditt närmaste HR-stöd är, kontakta HR-ansvarig vid ditt kansli/motsvarande.