Förändra lön vid annan tidpunkt än lönerevision
Överenskommelse om lön vid annan tidpunkt än lönerevisionen kan fattas vid särskilda tillfällen. Här kan du läsa mer om vilka dessa kan vara.
Innehåll på sidan:
Beslut om ny lön sker vid nyanställning och vid lönerevision. I normalfallet förändras inte lönen mellan lönerevisioner men i det lönepolitiska programmet finns särskilt angivna tillfällen vid vilka förändring av lön kan ske mellan lönerevisionerna.
All lönesättning ska utgå ifrån de lönepåverkande faktorerna. Innan beslut om ny lön tas ska berörd arbetstagarorganisation informeras förutsatt att den anställde är medlem i någon av våra avtalsbärande organisationer (Saco-S, OFR/S, Seko). Arbetstagarorganisationen har att inom tio arbetsdagar påkalla förhandling om sådan önskas.
När en anställd byter anställning genom att ha sökt utlyst anställning och fått anställningen efter förtjänst och skicklighet gäller samma principer som vid nyanställning. Detta innebär att den anställde inte är garanterad att få behålla eller få höjd lön, utan lönen ska fastställas enligt det lönepolitiska programmets lönepåverkande faktorer.
Vid byte av arbetsuppgifter ska den anställde lönesättas efter de nya arbetsuppgifterna och en ny inplacering avseende lön ska göras om arbetsuppgifterna väsentligt förändrats. Lönen ska endast justeras för det fall de nya arbetsuppgifterna är väsentligt mer kvalificerade än de tidigare.
Är bytet av arbetsuppgifter del av en naturlig utveckling kan det eventuellt motivera viss förändring av lön. Normalt ska sådan justering hanteras inom ramen för kommande lönerevision. Förändringar som är att betraktas som väsentliga kan vara ökat ansvar för personal, budget och/eller verksamhet.
Ny kompetens eller erkänd skicklighet
När en anställd kompetensprövats eller fått ny titel som doktor, erhållit pedagogiskt pris, antagits som oavlönad docent eller uppnått etapplyft inom sin forskarutbildning erhåller han eller hon en bestämd lönehöjning.
Pedagogiskt pris
Från och med månadsskiftet efter att en lärare fått pedagogiskt pris efter beslut av rektor, ska denne erhålla löneökning om 1 000 kr vid heltidstjänstgöring. Detta gäller dock inte lärare som omfattas av avtal om lokal chefskrets.
Oavlönad docent och avlagd doktorsexamen
Lärare som blir antagen som oavlönad docent ska erhålla en löneökning med 2 000 kr vid heltidstjänstgöring. Anställd som avlagt doktorsexamen ska erhålla en löneökning med 1 500 kr vid heltidstjänstgöring. Löneökningen ska gälla från och med månadsskiftet efter att beslut meddelats. Det åligger den anställde att själv ansöka om löneökningen genom att skicka in kopia på beslutet till sin HR-funktion, och du som chef bör påminna honom eller henne om detta. Den ändrade lönesättningen gäller dock tidigast från och med månadsskiftet sex månader före det att ansökan inkommit.
Uppnådd etapplyft för doktorand
För doktorander vid universitetet tillämpas särskild trappmodell för lönesättning. I samband med anställning placeras doktoranden i den ingångslönen som fastställts av fakulteten. Därefter höjs lönen vid varje uppnådd etapp i forskarutbildningen enligt etapplyft som fastställts av fakulteten.
- Lokalt avtal om lönesättning av doktorander (PDF 41 kB, ny flik)
- Blankett etapplyft för doktorander (PDF 57 kB, ny flik)
- Application for new salary level for holders of a doctoral studentship (PDF 1 MB, ny flik)
Synnerliga skäl
Om en anställd har en brist- eller nyckelkompetens som universitetet är på väg att mista till annan verksamhet utanför universitetet kan lönen justeras i syfte att behålla den anställde. Detta får endast göras i undantagsfall.
Kontakt
Kontakta din närmaste HR-/personalfunktion eller på fakultetsnivå/motsvarande.
Via sektionen HR:s ärendehanteringssystem går det också att, utifrån din roll i HR-arbetet, ställa frågor till sektionen HR inom olika områden.
Ärendehanteringssystemet nås via högerspalten på denna sida.