Arbetsmiljö
På denna sida finns information och stöd inom området arbetsmiljö.
Aktuellt: Information om arbetsmiljöverkets regelförnyelse 2025
Arbetsmiljöpolicy
Lunds universitets arbetsmiljöpolicy omfattar såväl personal som studenter. Här kan du som chef läsa mer om arbetsmiljöpolicyn.
Läs mer om universitetets arbetsmiljöpolicy
Arbetsmiljömål
Rektor har fattat beslut om universitetsgemensamt arbetsmiljömål och fokusområden med tillhörande aktiviteter för åren 2024-2027.
Läs mer på sidan om arbetsmiljömål
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)
Du som är chef ska verka för en god arbetsmiljö och arbeta för att förebygga ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen. Här kan du läsa mer om hur du kan arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågor.
Läs mer om systematiskt arbetsmiljöarbete
Anställdas hälsa
Här kan du som chef läsa mer om hur du kan få hjälp av Företagshälsovården, om lagstadgade medicinska kontroller och få stöd i rehabiliteringsfrågor.
Tillbud och arbetsskada
Vid olyckor och händelser som skulle kunnat leda till en olycka ska du som chef anmäla detta. Här hittar du instruktioner om hur du ska anmäla tillbud och arbetsskador.
Läs mer om tillbud och arbetsskada
Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA)
Läs mer om organisatorisk och social arbetsmiljö
Hat, hot och våld
Hat, hot och våld ska hanteras inom det systematiska arbetsmiljöarbetet precis som alla andra arbetsmiljörisker. Såväl anställda som studenter omfattas i arbetet.
Läs mer om hantering av hat, hot och våld
Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering (SFAD)
På dessa sidor finns information om diskrimineringslagen och om universitetets systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering (SFAD).
Läs mer om systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering (SFAD)
Kränkningar och trakasserier
Här hittar du som chef eller verksamhetsansvarig för utbildning information och stöd i arbetet för att förebygga och hantera fall av kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier.
Läs mer om kränkningar och trakasserier
Brandskydd
Här kan du som chef läsa mer om hur du kan arbeta systematiskt med brandskyddsfrågor samt om hantering av brandfarliga och explosiva varor.
Kemikaliesäkerhet
Här får du som chef vägledning och stöd för att kunna hantera kemikalier på ett säkert sätt inom universitetet.
Biosäkerhet
Här får du som chef mer information om hantering och risker som är förknippade med genmodifierade organismer/mikroorganismer samt mikrobiologiska ämnen.
Läs mer om mikrobiologiska risker om GMM
Strålsäkerhet
Du som är chef på Lunds universitet i verksamhet med joniserande eller icke-joniserande strålning måste säkerställa att lagar och föreskrifter följs för såväl anställda som studenter.
Stöd i arbetsmiljöfrågor
Här hittar du som chef en lista över kontaktpersoner i arbetsmiljöfrågor och information om universitetets upphandlade arbetsmiljötjänster.
Arbetsmiljöverkets regelförnyelse 2025
Arbetsmiljöverket har lanserat en ny struktur för sina regler och i samband med det även uppdaterat sina föreskrifter (”AFS:ar”). Nyheterna träder i kraft den 1 januari 2025.
Den nya regelstrukturen medför dock endast marginella förändringar i hur LU arbetar med sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Verksamheternas arbetsmiljösamordnare är väl informerade om förändringarna och arbetar för att övergången till den nya regelstrukturen ska gå så smidigt som möjligt.
Du kan redan nu bekanta dig med den nya regelstrukturen:
Regelförnyelse - Arbetsmiljöverket (av.se)
Frågor?
Kontakta arbetsmiljösamordnare på fakultetsnivå eller SAM-teamet via Anna Sjösten anna [dot] sjosten [at] hr [dot] lu [dot] se, sektionen HR.
Kontakt
Kontakta din närmaste HR-funktion eller arbetsmiljösamordnare på fakultetsnivå/motsvarande.
Via sektionen HR:s ärendehanteringssystem går det också att, utifrån din roll i HR-arbetet, ställa frågor till sektionen HR inom olika områden.
Hantering av hot och våld
Filmad föreläsning om hat, hot och våld
Grundläggande utbildning gällande rutiner för hat, hot och våld.
Målgrupper: anställda, chefer, HR, arbetsmiljösamordnare och skyddsombud på LU.
Föreläsningen är cirka 20 minuter lång och finns även textad på engelska.
Logga in i Kompetensportalen för att ta del av utbildningen.