Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

EU-medborgare

På denna sida finns information om vad som gäller för EU-medborgare, nordiska medborgare och schweiziska medborgare.

Som medborgare i ett EU-land har man rätt att arbeta i Sverige utan uppehållstillstånd. Nordiska medborgare kan arbeta och bo i Sverige utan några krav på arbetstillstånd, registrering eller uppehållstillstånd. Detta gäller även doktorander.

Schweiziska medborgare

Schweiziska medborgare kan arbeta i Sverige utan tillstånd i högst 3 månader. Om medarbetaren ska arbeta mer än 3 månader behöver man söka uppehållstillstånd, men detta går bra att göra inifrån Sverige.

Personen kan alltså komma till Sverige och påbörja sin anställning direkt och sedan ansöka om tillstånd (men HR behöver kontrollera att personen inte dröjer för länge med denna ansökan).

Läs om uppehållstillstånd för medborgare i Schweiz på Migrationsverkets webbplats

Måste kunna legitimera sig under resan och vistelsen

Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom Schengenområdet*, måste man kunna legitimera sig under resan och vistelsen. Pass eller nationellt id-kort är de enda dokument som styrker identitet och medborgarskap.


*Observera att Pass/ID-kontroller kan ske vid gränsen mellan Danmark och Sverige. Detta gäller även barn.

Kontakt

Du som är chef/arbetsgivare

Kontakta din lokala HR-funktion för stöd i frågor och ärenden som rör migration.


Du som arbetar i en HR-funktion

Kontakta LU:s internationella koordinator för stöd migrationsärenden: 

Erik Kvist
Internationell koordinator
+46 79 066 17 83
erik [dot] kvist [at] er [dot] lu [dot] se

Ordlista

Förklaring av begrepp inom migrationslagstiftningen:

Följ INLU-bloggen!

För mer information om migrationsprocessen för tredjelandsmedborgare och aktuella frågor på migrationsområdet, följ INLU-bloggen som vänder sig till universitets internationella nätverk (INLU).