Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Här hittar du som chef stöd i hur den årliga uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) ska genomföras.

Den årliga uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) är ett verktyg för att undersöka om institutionens/motsvarandes arbetsmiljöarbete för anställda och studenter fungerar som det är tänkt. Det bedrivs enligt Arbetsmiljöverket föreskrift Systematiskt arbetsmiljöarbete. Oftast initieras uppföljningen av din närmaste arbetsmiljösamordnare.

Din närmaste arbetsmiljösamordnare har tillgång en digital enkät för detta ändamål som finns i Sunet Survey som just nu testas i verksamheten.

Instruktioner för att skapa en kopia av enkäten i Sunet Survey

På fakultetsnivå/motsvarande kan du sammanställa underlaget genom en SWOT-analys. SWOT-analysen är ett bra underlag för riskvärdering inom området arbetsmiljö och inför framtagande av mål och tillhörande aktiviteter utifrån arbetsmiljöpolicy.

Instruktion för SWOT-analys för SAM-uppföljning (Word 49 kB, nytt fönster)

Johan Ohlin
Arbetsmiljöingenjör