Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Arbetstid

Olika arbetstidsregler finns enligt de centrala kollektivavtalen för olika kategorier av anställda. Lärare och doktorander omfattas av ett särskilt arbetstidsavtal för lärare medan de flesta övriga anställda omfattas av ett lokalt flextidsavtal. Därtill finns vissa anställda eller verksamheter med andra arbetstidsregler.

Enligt det centrala kollektivavtalet finns det olika arbetstidsregler för olika kategorier av anställda. Lärare omfattas av ett särskilt arbetstidsavtal för lärare och doktorander medan de flesta övriga anställda omfattas av flextidsavtalet. Utöver detta omfattas vissa specifika anställda eller verksamheter av andra arbetstidsregler. De vanligaste arbetstidsavtalen finns redovisade här men det finns möjlighet att genom att kontakta sektionen Personal förhandla fram särskilda arbetstidsavtal om din verksamhet kräver specifik bemanning.

Arbetstidsavtal för lärare

Planering av lärares årsarbetstid ska, enligt lokalt avtal om arbetstid för lärare, genomföras för varje kalenderår och resultera i en personalplan för varje enskild lärare.

Läs mer om arbetstidsavtal för lärare

Flextidsavtal för teknisk och administrativ personal 

Flexibel arbetstid, även kallad flextid, är huvudregel för all teknisk och administrativ personal och fast arbetstid är ett undantag. Den anställda är skyldig att registrera sin flextid och du som chef ansvarar för att arbetstiden stäms av.

Läs mer om flextidsavtal för teknisk och administrativ personal

Förtroendearbetstid

Förtroendearbetstid är den arbetstid som en chef med hänsyn till sina arbetsuppgifter har förtroendet att själv disponera. 

Läs mer om förtroendearbetstid

Obekväm arbetstid och obekvämtidstillägg

Vid obekväm arbetstid utbetalas obekvämtidstillägg, så kallat Ob-tillägg.

Här kan du som chef läsa mer om de olika kategorierna av obekväm arbetstid och den ersättning som utgår

Övertid och mertid

Arbete på övertid ska vara beordrad. 

Sidansvarig:

kontakt

Kontakta din närmaste personalfunktion på din fakultet/motsvarande.

 

Sektionen Personal
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Hämtställe: 31
Telefon: +46 46 222 00 00 (växel)

webbansvarig [at] pers [dot] lu [dot] se