Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Obekväm arbetstid och obekvämtidstillägg

Vid arbete på obekväm arbetstid utbetalas obekvämtidstillägg, så kallat Ob-tillägg. Här kan du som chef läsa mer om de olika kategorierna av obekväm arbetstid och den ersättning som utgår.

Obekväm arbetstid

Obekväm arbetstid är arbetstid som utförs på kvällar, nätter och helger. Det finns särskilda regler kring ersättning för obekväm arbetstid som du som chef bör känna till.

Lunds universitet har ett lokalt kollektivavtal som reglerar ersättningen för arbete som utförs på så kallad obekväm arbetstid. Ersättningen kallas obekvämtidstillägg och delas in i tre kategorier beroende på när arbetstiden är förlagd:

  • enkel obekväm tid
  • kvalificerad obekväm tid
  • obekväm helgtid

Läs Lunds universitets kollektivavtal om obekvämtidstillägg (PDF 48 kB, nytt fönster)

Obekvämtidstillägg

Obekvämtidstillägg utbetalas för ordinarie arbetstid som fullgörs på obekväm tid. Tillägget kan därmed inte kombineras med övertid. Arbetstid när mertidstillägg utbetalas likställs med ordinarie arbetstid. Obekvämtidstillägget utbetalas inte för arbetstid som ligger inom flexramen men utanför den ordinarie arbetstiden.

Obekvämtidstillägget utbetalas med ett fast belopp per timme. Summan av obekvämtidstillägg för en kalendermånad sammanräknas var för sig och avrundas till närmaste hel timme. 30 minuter avrundas uppåt.

Tiden då obekväm arbetstid utförts registreras i Primula (ingen registrering görs vid t ex semester, ledigheter eller annan frånvaro).

Enkel obekväm tid

Med enkel obekväm tid avses tid mellan klockan 19 och 22, i den mån det inte är fråga om tid som är kvalificerad obekväm tid/helgtid.

För enkel obekväm tid utbetalas 13 kr per timme. Detta registreras i Primula.

Logga in i Primula

Kvalificerad obekväm tid

Kvalificerad obekväm tid är:

  • tid från klockan 19 på fredag till klockan 07 på måndag
  • tid från klockan 19 på dag före trettondedag jul, första maj eller Kristi himmelsfärds dag till klockan 07 på närmast följande vardag
  • all tid på vardag som både föregås och efterföljs av sön- eller helgdag samt
  • tid i övrigt mellan klockan 22 och 06

För kvalificerad obekväm tid utbetalas 30 kr per timme. Detta registreras i Primula.

Logga in i Primula

Obekväm helgtid 

Obekväm helgtid är tid:

  • från klockan 19 på dag före långfredagen till klockan 07 på dagen efter annandag påsk
  • från klockan 19 på dag före pingstafton, midsommarafton, julafton eller nyårsafton till klockan 7 på vardag närmast efter helgdagsaftonen

För obekväm helgtid utbetalas 66 kr per timme. Detta registreras i Primula.

Logga in i Primula

Annan reglering av obekvämtidstillägg

I undantagsfall kan verksamheter med särskilda krav på bemanning ha fasta belopp som ersätter obekvämtidstillägget. Detta regleras då i kollektivavtal som endast omfattar dessa personalgrupper.

Kvälls- och helgundervisning för lärare regleras i lokalt avtal om arbetstid för lärare. I enlighet med detta utgår lönetillägg enligt 3 § gällande lokalt avtal om arvoden för timundervisning samt för kvälls- och helgundervisning. Detta registreras i Primula.

Logga in i Primula

Läs lokalt avtal om arvoden för timundervisning samt för kvälls- och helgundervisning med mera (PDF 29 kB, nytt fönster)

 

Sidansvarig:

kontakt

Kontakta din närmaste personalfunktion på din fakultet/motsvarande.

 

Sektionen HR
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Hämtställe: 31
Telefon: +46 46 222 00 00 (växel)

webbansvarig [at] hr [dot] lu [dot] se