Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konflikten mellan Hamas och Israel, i Gaza – hantering för chefer och HR

Sektionen HR har den senaste tiden fått in flera ärenden om hantering av kränkningar och diskussion om yttrandefrihet bland anställda och studenter, med anledning av den pågående konflikten mellan Hamas och Israel i Gaza.   

Rektor klargjorde universitetets uttalande i frågan i sin blogg den 15 november 2023: 

”Oavsett konflikt i världen ska Lunds universitet vara en fristad. Lunds universitetet står för alla människors lika värde och ska vara en plats för studenter och anställda, oavsett etnicitet eller trosuppfattning. Det råder nolltolerans mot hot eller trakasserier på campus. Detta är universitetets uttalande i frågan om Israel och Gaza”. 

Rektor klargör därmed att: 

  • Yttrandefriheten är vidsträckt men innebär inte att det är fritt fram att kränka andra. 
  • Hets mot folkgrupp ska polisanmälas. Det gäller även när det inträffat inne i LU:s lokaler. Vid frågor som gäller polisanmälan, kontakta universitetets Säkerhetsavdelning.
  • Vi som myndighet måste agera för att säkerställa en trygg miljö för både studenter och anställda. 

Läs mer i rektors blogginlägg:

Forskarna gör den stora insatsen för att förstå och förklara i dessa orostider – Erik Renström (lu.se) 

Vid behov av rådgivning eller om du har exempel på förekommande fall av kränkningar/hot etc, kontakta din HR-partner och/eller Säkerhetsavdelningen.

Stöd i frågor som rör kränkningar, trakasserier, hat, hot och våld finns även på Medarbetarwebben. På denna sida når du även kontaktuppgifter till Säkerhetsavdelningen.

Om något händer | Medarbetarwebben (lu.se)