Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förändringar i villkorsavtal med Saco-S, OFR/S och Seko den 1 januari 2024

Under hösten tecknades nya avtal om löner och anställningsvillkor, nationellt med OFR/S och Seko. I samband med detta förhandlades det också kring förändringar i våra villkorsavtal med de tre arbetstagarorganisationer som universitetet har kollektivavtal med: Saco-S, OFR/S och Seko. Förändringarna i villkorsavtalen gäller från och med 2024-01-01. 

Förändringarna innebär i stort:

  • Semesterlönegarantin (balkongtillägget) höjs År 2024 =1600 kr År 2025 = 1653kr.
  • Ny ledighet med lön för att följa med på mödravård. 
  • Möjlighet till ledighet med lön för examen/tentamen försvinner/utmönstras.
  • Möjlighet till flyttledigt med lön samt flyttersättning vid befordran försvinner/utmönstras.
  • Smittbärarlönen byts till smittbärarpenning (FK) och smittbärarpenningtillägg. 
  • Ny hantering för läkemedelsersättning.
  • Hantering av LOA 11 § 1 stycket.

Läs mer nedan!

Möjlighet till enskilda överenskommelse (Saco-S)

För medlemmar i SACO tillförs också möjlighet att framåt teckna enskild överenskommelse med arbetsgivaren om extra avsättning till pension samt möjlighet växla ett helt års semestertillägg till 3 lediga dagar. 

Gemensam process/rutin kommer att tas fram inom LU under 2024, kring möjlighet att växla inför 2025. Mer information kommer.

Besök på mödravårdcentral

Om det behövs får en arbetstagare som ska bli förälder, men inte är den som  är gravid, vara ledig utan löneavdrag vid två tillfällen per barnsbörd i syfte att följa med på besök hos mödravårdscentral. Denna bestämmelse är inte tillämplig från och med den sextionde dagen före den beräknade tidpunkten för barnets födelse fram till förlossningsdagen, eftersom föräldrapenning då kan utbetalas enligt SFB.

Hantering av LOA 11 § 1 stycket

13 kap tillförs en ny paragraf, 6 a med följande lydelse: Arbetsgivaren kan, istället för vad som anges i 11 § 1 st lag (19994:260) om offentlig anställning (LOA), medge att en anställning inte upphör. 

Kontakta din HR partner för mer information vad detta innebär.

Samplanering, sommarsemester och föräldraledighet

Skrivning tillförs nu i villkorsavtalet (5 kap 12 §) även för OFR/S,P,O: 

I de verksamheter där planering och förläggning av huvudsemester sker med längre framförhållning än två månader ska en medarbetare som planerar att ta ut föräldraledighet med stöd av föräldraledighetslagen (1995:584), oavsett vad som där regleras, anmäla detta i samband med ovanstående planering. Ansökan om föräldraledighet kan som tidigast krävas från den 1 mars. 

Extra pensionsinsättning

Fr o m 2024 finns möjlighet för SACO-medlemmar att teckna enskilda överenskommelser om extra avsättning till pension så länge anställningen fortgår dock längst tom kalendermånaden innan den månad då arbetstagaren fyller 69 år. För OFR finns det möjlighet att teckna enskilda överenskommelser om extra avsättning till pension så länge anställningen fortgår dock längst tom kalendermånaden innan den månad då arbetstagaren fyller 67år. 

Mer information om detta kommer så fort det har fastställts hur den praktiska hanteringen kommer att ske.

För mer information

Arbetsgivarverkets webbplats

Villkorsavtalen i sin helhet finns här: Avtal och skrifter (arbetsgivarverket.se)

HR-webben

Ledighetsöversikten är under uppdatering och publiceras inom kort. 

Medarbetarwebben/Staff pages

Nyhetsbreven HR-nytt och LU-nytt

Sektionen HR kommer att förmedla information om vad ändringarna i villkorsavtalen innebär för anställda på Lunds universitet, i nyhetsbreven HR-nytt (för HR-funktioner och chefer) och LU-nytt (för anställda).