Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Inför ankomst

När du anställer någon från ett annat land är det viktigt att både arbetsgivare och den som ska anställas gör rätt i varje steg för att förhindra långdragna tillståndsprocesser.

Medborgare i ett land utanför EU behöver i de flesta fall ha ett arbetstillstånd eller uppehållstillstånd medan medborgare inom EU i de flesta fall inte behöver något tillstånd. Medarbetarens nationalitet, vistelseland, vistelsetid och finansiering avgör dock vissa villkor. Det är även viktigt att ha medarbetarens hela personbild. Kommer familjen med? Behövs bostad?

Som arbetsgivare har man skyldighet att kontrollera att en blivande medarbetare har giltigt och korrekt arbets- eller uppehållstillstånd. Det är olagligt att anställa en person innan personen fått arbets- eller uppehållstillstånd. Matrisen visar vilken typ av tillstånd som medarbetaren ska söka.

Matris över tillstånd som ska sökas (PDF 67 kB)

OBS! Medarbetare som anställs under kortare tid än ett år blir inte folkbokförda i Sverige. Detta innebär att de inte får ett personnummer vilket ofta leder till problem vad gäller bankkonto, bostad och sjukvård.

Läs mer om vad  som gäller för EU-medborgare respektive för medborgare i tredje land, samt inför flytten till Sverige:

Sidansvarig:

Kontakt

Sektionen HR

Internationella HR-koordinatorer:

  • Åsa Thormählen asa [dot] thormahlen [at] hr [dot] lu [dot] se
  • Julia Edgerton     julia [dot] edgerton [at] hr [dot] lu [dot] se
  • Louise Corrigan  louise [dot] corrigan [at] er [dot] lu [dot] se

Sektionen HR
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Hämtställe: 31
Telefon: +46 46 222 00 00 (växel)

webbansvarig [at] hr [dot] lu [dot] se

Tillgänglighetsredogörelse