Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hantering av mikrobiologiska risker

Här kan du som chef läsa mer om hantering av mikrobiologiska risker i verksamheten.

Hanteringen av de mikrobiologiska riskerna kan delas upp i tre steg:

  • Identifiering av risker
  • Utvärdering av risker
  • Förebyggande åtgärder

Identifiering av risker

Smittämnet:

  • Hur sjukdomsbildande?
  • Vilka smittvägar förekommer?
  • Vilken infektionsdos krävs?
  • Finns förebyggande eller botande åtgärder?

Valda metoder:

  • Vilka volymer och koncentrationer hanteras?
  • Aerosolproduktion?
  • Processer med tryck?
  • Stickande eller skärande föremål?
  • Djurförsök?

Personalen:

  • Finns tillräckliga kunskaper?
  • Erfordras kompetensbevis?
  • Förekommer inverkande hälsofaktorer (graviditet, försvagat immunförsvar etc.)?  

Länk till riskbedömningsblankett BARA, för arbete med mikrobiologiska agens som inte är genmodifierade (Word 216 kB, nytt fönster)

Utvärdering av risker

Gå igenom den inhämtade informationen och gör en utvärdering. Särskilt riskfyllda arbeten, till exempel på skyddsnivå 3 och 4 samt vid djurverksamhet, kräver särskild tillsyn och kan behöva utvärderas av en tredje oberoende part bestående av en expertpanel, exempelvis en biosäkerhetskommitté. I detta skede kan en riskmatris vara användbar.

Förebyggande åtgärder

Gör en slutgiltig bedömning och avgör lämplig skyddsnivå. Är riskerna med det biologiska materialet och de tillämpade arbetsrutinerna förenliga med den valda skyddsnivån? Har laborerande personal tillräckligt skydd för att undvika att utsättas för laboratorieöverförd infektion eller behövs ytterligare skyddsåtgärder utöver vald skyddsnivå?

Sidansvarig:

Kontakt

Johan Ohlin
Arbetsmiljöingenjör
+46 46 222 70 26
johan [dot] ohlin [at] fhv [dot] lu [dot] se

Sektionen HR
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Hämtställe: 31
Telefon: +46 46 222 00 00 (växel)

webbansvarig [at] hr [dot] lu [dot] se