Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM)

Här kan du som chef läsa mer om vad som gäller vid hantering av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM).

Föreskrifterna om GMM bygger på de om mikrobiologiska arbetsmiljörisker men har utökats. Förutom skadliga effekter som kan ge sjukdom hos människan beaktas även; risker för sjukdomar hos djur och växter, risker till följd av etablering i eller spridning i miljön och risker som en följd av naturlig överföring av infört genetiskt material till andra organismer

Enligt gällande lagstiftning ska all innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) riskbedömas och anmälas till eller ha tillstånd från Arbetsmiljöverket. Riskbedömningen ska ligga till grund för de skyddsåtgärder som behöver vidtas för att förhindra och motverka att hälsa och miljö skadas.

Anmälan eller ansökan skickas till Lunds universitets arbetsmiljöingenjör för genomläsning, diarieföring och kontakt med Arbetsmiljöverket.

Information om hantering av GMM, blanketter för anmälan och ansökan om tillstånd, uppdateringar av verksamhet samt vägledning vid riskbedömningar finns på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Läs mer om innesluten användning av GMM på Arbetsmiljöverkets webbplats

Länk till Arbetsmiljöverkets föreskrift om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer.

Sidansvarig:

Kontakt

Johan Ohlin
Arbetsmiljöingenjör
+46 46 222 70 26
johan [dot] ohlin [at] fhv [dot] lu [dot] se

Sektionen HR
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Hämtställe: 31
Telefon: +46 46 222 00 00 (växel)

webbansvarig [at] hr [dot] lu [dot] se