Disciplinära följder av kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling kan även leda till arbetsrättsliga konsekvenser för den som utfört kränkningarna. Här kan du som chef läsa mer om vilka följder som kan bli aktuella.

Har kränkande särbehandling konstaterats kan det, förutom olika åtgärder som nämnts under webbsidan Åtgärda kränkande särbehandling, leda till arbetsrättsliga konsekvenser för den anställde som utfört kränkningarna.

Läs mer om att åtgärda kränkande särbehandling

bild4 disciplinära åtgärder kränkande särbehandling

Klicka på bilden för att se den i PDF-format. Bilden innehåller länkar till de olika stegen i processen. (PDF, 75kB, öppnas i nytt fönster)

Arbetsmiljöpolicyn tydliggör att kränkande särbehandling inte får förekomma inom Lunds universitet. Arbetsrättsliga åtgärder kan komma att vidtas i form av varning, löneavdrag, åtalsanmälan, avstängning, uppsägning av personliga skäl eller avsked som beslutas av Personalansvarsnämnden (PAN). För professorer är det Statens ansvarsnämnd (SAN) som beslutar om disciplinära påföljder och avsked, utom vid uppsägning av personliga skäl, som PAN kan besluta om.

Notera att avsked eller uppsägning av personliga skäl av en anställd är extrema åtgärder som är aktuella om händelser upprepats trots tillrättavisning, varning eller andra åtgärder.

Anmälan till PAN/SAN

Rådgör med din närmaste personalfunktion för att utreda om ärendet ska överlämnas till rektor som har att bedöma om Lunds universitets personalansvarsnämnd (PAN) respektive Statens ansvarsnämnd (SAN) ska kopplas in. Sektionen Personal ger stöd till fakultetens personalfunktion inför eventuell anmälan till PAN/SAN.

Kontakta närmaste personalfunktion på din fakultet/motsvarande.

webbansvarig [at] pers [dot] lu [dot] se