Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anmäla tillbud och arbetsskador

Vid olyckor och händelser som skulle kunnat leda till en olycka ska du som chef anmäla detta. Här hittar du instruktioner om hur du ska anmäla tillbud och arbetsskador

Tillbud

Att rapportera tillbud är en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet som bör finnas på alla arbetsplatser. Tillbuden visar var det finns arbetsmiljörisker i arbetet. Det är där för viktigt att vi hjälps åt att anmäla/ rapportera tillbud.

Arbetsskador

Det är du som är chef med personalansvar som har en skyldighet att anmäla arbetsskador som drabbat medarbetare och/eller studenter som har kommit till din kännedom. Därutöver ska du anmäla tillbud, en oönskad händelse eller situation som skulle kunnat leda till skada, som kommer till din kännedom. Anmälan görs i samråd med den drabbade och skyddsombudet. Finns det en arbetsmiljösamordnare ska även denne bli involverad innan ärendet skickas iväg.

Instruktion för anmälan av tillbud och arbetsskador

Allvarliga olyckor och tillbud ska du som chef anmäla till Arbetsmiljöverket skyndsamt (oftast inom 24 timmar).

Anmälan görs på webbplatsen Anmäl arbetsskada

Konsultera gärna din lokala arbetsmiljösamordnare eller Arbetsmiljöverket via deras kontakttelefon om du är osäker på om händelsen definieras som allvarlig eller ej.

Arbetsmiljöverkets kontakttelefon

Utredning av arbetsskador och tillbud, ska utföras av dig som chef tillsammans med skyddsombud för att undersöka varför det hände och vad som kan göras för att något liknande inte ska hända igen. De aktiviteter som inte kan åtgärdas omedelbart ska föras in i en handlingsplan och ska följas upp av dig som chef.

På Medarbetarwebben kan du som chef se vad dina medarbetare kan läsa om att rapportera arbetsskada och tillbud.

Rapportera arbetsskada och tillbud

 

Sidansvarig:

kontakt

Johan Ohlin
Arbetsmiljöingenjör
+46 46 222 70 26
johan [dot] ohlin [at] bygg [dot] lu [dot] se

 

Sektionen Personal
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Hämtställe: 31
Telefon: +46 46 222 00 00 (växel)

webbansvarig [at] pers [dot] lu [dot] se