Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tillsvidareanställning

Huvudregeln för anställning är tillsvidareanställning, även kallad fast anställning. Här kan du som chef läsa mer om var detta regleras.

Huvudregeln är att en anställning gäller tills vidare, även kallad fast anställning. Detta regleras i 4 § 1 st. lagen om anställningsskydd (LAS). Möjligheten att anställa för viss tid är alltså begränsad. Då måste det finnas en tidsbegränsningsgrund med stöd av till exempel lag eller kollektivavtal. Tidsbegränsningsgrunden ska framgå av anställningsbeslutet. En tillsvidareanställning kan sägas upp men enbart på grund av sådant som betraktas som saklig grund enligt LAS, det vill säga vid arbetsbrist eller personliga skäl.

Provanställning

I samband med en tillsvidare anställning finns det en möjlighet att använda sig av en tidsbegränsad provanställning under högst sex månader. Detta medges i 6 § i LAS. En provanställning får inte förnyas. Om inte du som chef eller den anställde vidtar några åtgärder för att avbryta provanställningen så övergår den i en tillsvidareanställning.

Om en provanställning ska avslutas i förtid eller inte övergå i en tillsvidareanställning ska besked lämnas till den anställde och dess fackliga organisation varslas i enlighet med 31 § LAS.

Mallar för besked och varsel vid provanställning finns på Arbetsgivarverkets webbplats

Normalt ska provanställning inte användas i de fall en redan anställd vid Lunds universitet erbjuds en annan anställning inom universitetet.

Kontakta gärna din närmaste personalfunktion för råd och stöd.

Sidansvarig:

kontakt

Kontakta din närmaste personalfunktion på din fakultet/motsvarande.

 

Sektionen HR
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Hämtställe: 31
Telefon: +46 46 222 00 00 (växel)

webbansvarig [at] hr [dot] lu [dot] se