Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tidsbegränsad anställning

Anställningar under en begränsad tid kan vara aktuella för såväl lärare som teknisk och administrativ personal. Här kan du som chef läsa mer om olika typer av tidsbegränsade anställningar och regelverket som är kopplat till dem.

Om en anställning ska tidsbegränsas måste det bestämmas vid anställningstillfället, annars är anställningen att betrakta som en tillsvidareanställning, även kallad fast anställning. Vid oenighet om anställningsform ligger bevisbördan hos den som påstår att anställningen är tidsbegränsad.

Tidsbegränsade anställningar – översikt (PDF 16 kB, nytt fönster)

Det är vanligast att tidsbegränsade anställningar är så kallade längstanställningar, det vill säga tillsvidare dock längst till och med en viss tidpunkt. Då gäller samma uppsägningstider som för tillsvidareanställning för det fall den anställde eller du som chef vill avsluta anställningen i förtid.

Rekrytering till en tidsbegränsad anställning ska ske med samma omsorg som vid övrig rekrytering och med beslut inför anställning. Även tidsbegränsade anställningar ska normalt utlysas/informeras om och företrädesrätten till återanställning och högre sysselsättningsgrad ska beaktas.

Läs mer om företrädesrätt till återanställning

Grund för tidsbegränsade anställningar

Det kan finnas tillfällen där du behöver anställa någon för en begränsad tid. För att tidsbegränsa en anställning krävs grund i lag, förordning eller kollektivavtal.

Läs mer om grund för tidsbegränsade anställningar

Tidsbegränsade meriterings- och utbildningsanställningar samt adjungeringar, gästprofessorer och pensionerade professorer

Det finns förutom tidsbegränsningsgrunder i lagen om anställningsskydd även särskilda tidsbegränsningsgrunder för lärare och utbildningsanställningar.

Läs mer om Tidsbegränsade meriterings- och utbildningsanställningar samt adjungeringar, gästprofessorer och pensionerade professorer

Sidansvarig:

kontakt

Kontakta din närmaste personalfunktion på din fakultet/motsvarande.

 

Sektionen HR
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Hämtställe: 31
Telefon: +46 46 222 00 00 (växel)

webbansvarig [at] hr [dot] lu [dot] se