Anställningens upphörande på grund av ålder

Alla tillsvidareanställningar ska upphöra vid utgången av den månad en anställd fyller 67 år. Här kan du som chef läsa mer om vad som gäller vid anställningens upphörande på grund av ålder.

En anställd har enligt lagen om anställningsskydd (LAS) rätt att kvarstå i anställning till utgången av den månad då den anställde fyller 67 år, varpå den anställde är skyldig att avgå från sin anställning (villkorsavtalen 14 kap. 1 §). Den anställde lägger själv in avslut av anställning på grund av pension i Primula.

Vid händelse att en anställd som närmar sig 67 år inte själv lägger in sitt avslut av anställning på grund av pension krävs särskild handläggning. Senast en månad innan utgången av den månad då den anställde fyller 67 år ska den anställde få ett skriftligt besked om att den anställde ska lämna tillsvidareanställningen. Länk till mall för beskedet finns nedan:

Ladda ner Besked om anställningens upphörande på grund av 67 år (PDF 600 kB, nytt fönster)

Vid eventuell tvist måste LU kunna styrka att den anställde har mottagit beskedet. Gör därför ytterligare ett besked, be den anställde underteckna detta och diarieför/arkivera det. Länk till mall finns nedan:

Ladda ner Besked om anställningens upphörande på grund av 67 år – anställd mottagit (PDF 630 kB, nytt fönster)

Behörig att underteckna besked om anställningens upphörande på grund av 67 års ålder från LU:s sida framgår av Föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter och rätt att teckna avtal vid Lunds universitet. Notera att endast rektor är behörig att underteckna besked om anställningens upphörande på grund av 67 års ålder för en professor.

Kontakta din närmaste personalfunktion på din fakultet/motsvarande.

Sektionen HR

webbansvarig [at] hr [dot] lu [dot] se