Uppgiftsfördelning inom arbetsmiljö och brandskydd

Du som chef ansvarar för att systematiskt arbeta med arbetsmiljön på din arbetsplats. Här finner du mallar för vidarefördelning av uppgifter och föreskrifter om hur det ska gå till.

Lunds universitet ska enligt lag bedriva ett systematiskt arbete för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö. Därtill ingår det att förebygga brand samt hindra eller begränsa skador till följd av brand. Med systematiskt arbetsmiljö- och brandskyddsarbete avses ditt arbete med att undersöka arbetsmiljön, genomföra åtgärder och följa upp dessa för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

Rektor har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön och brandskyddet. För att fullgöra sitt ansvar fördelar rektor arbetet på ett sådant sätt att flera chefer och andra inom organisationen får i uppgift att verka för att risker i arbetet förebyggs och att en tillfredsställande miljö uppnås.

Läs mer i föreskrifter om fördelning av uppgifter inom arbetsmiljö och brandskydd vid Lunds universitet (PDF 268 kB, nytt fönster)

Enligt föreskrifterna görs uppgiftsfördelningen från dekan och vidare med hjälp av en mall för vidarefördelning.

Mall för vidarefördelning av uppgifter inom arbetsmiljö- och brandskyddsarbete (Word 100 kB, nytt fönster)

Det finns även en utökad variant av mallen för vidarefördelning av uppgifter, med möjlighet att ange fler än en uppgiftsmottagare på samma blankett. Observera att när du använder denna blankett måste varje enskild uppgiftsfördelning kvitteras av respektive uppgiftsfördelare och mottagare samt registreras enligt föreskriften.

Utökad mall för vidarefördelning av uppgifter inom arbetsmiljö- och brandskyddsarbete (Word 104 kB, nytt fönster)

Kontakta din närmaste arbetsmiljösamordnare på din fakultet eller motsvarande.