Anställningens upphörande på grund av ålder

Alla tillsvidareanställningar ska upphöra vid utgången av den månad en anställd fyller 67 år. Här kan du som chef läsa mer om vad som gäller vid anställningens upphörande på grund av ålder.

En anställd har enligt lagen om anställningsskydd (LAS) rätt att kvarstå i anställning till utgången då den anställde fyller 67 år. Senast en månad innan ska den anställde få ett skriftligt besked om att den anställde ska lämna tillsvidareanställningen.

Du kan som chef anställa en person efter 67 års ålder om det är väl motiverat utifrån verksamhetens behov och möjligt av ekonomiska skäl. Det kan gälla exempelvis i de fall där specialkompetens saknas eller för kompetensöverföring till en nyanställd.

Läs mer om anställning om seniorprofessor på webbsidan om adjungerade lärare, gäster och seniorer

Kontakta din närmaste personalfunktion på din fakultet/motsvarande.